5

(

Best viewed with
 Internet Explorer

1024 x 768 pixels

5

DragonBall Z DVD Box
Dragon Box Vol. 1 (De eerste Japanse DVD box)
Auteur: DBTM (
15/04/2003)
 
De huidige Dragon Ball Fan-community beleeft een fantastische periode. De Dragon Ball TV reeks loopt ten einde op Cartoon Network in Amerika, maar tezelfdertijd kunnen we enigszins van een reprise spreken van Dragon Ball in Japan! Dankzij de Amerikaanse interesse op het einde van de jaren '90, heeft Dragon Ball een ware heropleving meegemaakt in het land van de rijzende zon. Daarom is de saga vandaag de dag, 19 jaar na de eerste verschijning in JUMP magazine, nog steeds zeer populair. 

Een grote verscheidenheid aan nieuwe producten wordt tegenwoordig gereleased.
Dit jaar wordt in Japan de VOLLEDIGE televisiereeks van "Dragon Ball Z," dit wil zeggen 291 episodes, volledig hersteld en uitgegeven in DVD boxsets. Elke boxset heeft een prijsmarkering van 100.000 Yen (gelijkwaardig aan ongeveer €840). [Bij Amazon.co.jp is hij verkrijgbaar voor €701,06 - de douane kosten zijn daar niet bij gerekend!]
De eerste boxset (gereleased op 19 Maart 2003), met een kolossale lopende tijd van 3300 minuten, bevat de eerste 147 episodes van de reeks (die ons in het vroeg-middendeel van de Cell-era brengt).
De tweede boxset (release date: 18 September 2003) zal episodes 148 tot de finale 291ste episode overspannen.
Alle episodes zullen digitally remastered picture quality hebben. De audio zal Digitaal 2-kanaal Dolby mono blijven, maar het wordt verondersteld dat het geluid beter klinkt dan op de originele masters.
De DragonBox-set is een Regio 2 DVD set (Europa en Japan) met NTSC-kleuren (Amerika en Japan).

--- Ik wil er even op wijzen dat ik geen van de Boxsets in mijn bezit heb. Deze review is strikt gebaseerd op informatie van het Internet, en bedenkingen van fortuinlijke kopers die ik gelezen heb op uiteenlopende message boards.

 

 

 

Als je een DragonBox bestelt vanuit Japan, dan wordt die door de postbode aan je deur geleverd in de bovenste kartonnen doos met het mooie "Dragon Box Z Vol.1" logo erop. Na de douane-kosten betaald te hebben (gemiddeld €175 - echt wel klote!) en de doos te hebben open gemaakt, ontdek je een tweede kartonnen doos met daarop een zwart-wit picture van Goku. Open deze doos en... TADAAA... de gele Dragon Box begroet je (en als je vóór 15/01/03 besteld hebt, dan zit de oranje doos met het 'Kaiyodo' action figure er ook bij)!! [klik op de afbeeldingen voor grotere versies]

Uitzicht:De "Dragon Box Vol.1" is vrij groot en bestaat uit een stevige, flashy gele, zware kartonnen doos. Daarin zitten 7 individuele DVD-doosjes die 4 schijven per stuk bevatten (behalve de zevende DVD-case, die de 25ste DVD-schijf, de speciale 26ste schijf, en een art-boekje bevat dat gesprekken, episode samenvattingen, conceptschetsen, en nog een hoop keurige crap bevat, maar daarover straks meer) 

De box is geel en heeft het het gebruikelijke DVD jargon op de bodem. Eén kant van de box toont een afbeelding van Freeza uit Daizenshuu #1 in de lagere linkerhoek en Gokuu in de bovenste rechterhoek. In het centrum staat het embleem van de "Dragon Box", met de volgende woorden (die zowel op de DVD-schijven zelf alsook op de individuele doosjes staan):

"A journey that began long ago, in a place neither near nor far... 
A story of heroes, passed down through the ages... 
Until now. This is our story. These are our heroes.
"


De achterkant van de box heeft een afbeelding van een draak, en het DBZ embleem in de linker bovenhoek, hetzelfde dat afgeschilderd staat op de individuele DVD-doosjes. 

De individuele doosjes zelf (zie afbeeldingen rechts) lijken op dunne boekjes met harde cover, met een blauwe kleur en met op de achterzijde dezelfde afbeelding van Gokuu als op de voorzijde van de gele box, samen met de tekst van hierboven. Alle doosjes zien er hetzelfde uit, op de nummering na.

Elk DVD-doosje heeft ook een Dragonball op de rug: Dragon Ball 1 tot 7. Op elk van de schijven staat een afbeelding van één van de karakters van de reeks, en als je de schijven eruit neemt, dan zie je afbeeldingen van één van de afleveringen op de respectievelijke DVD's (de afbeelding onder de schijf met de afleveringen waarin Vejita SSJ wordt, bijvoorbeeld, is van wanneer #19 zijn armen worden afgescheurd door de Saiya-jin prins). 
 

Inhoud:

Tijdens het laden van de discs, verschijnt er eerst een waarschuwing op het scherm dat men niet te dicht bij het scherm mag zitten (gelukkig geen lame 'FBI-waarschuwing' scherm hier, zoals bij de FUNi-discs)

Vervolgens worden we begroet door het 3D-"Dragon Box" logo, samen met enkele logo's van de bedrijven die de box op de markt hebben gebracht (waaronder TOEI).
 

 

Nadien word je meteen naar de afleveringen gebracht (die alle intro's, recaps, eyecatchers, previews en credits bevatten!). Als je op de "menu" toets klikt van je afstandbediening, word je naar een vrij simpel, maar efficiënt menu geleid:

Het menu heeft de vorm van een Scouter (de radar van de Saiya-jin, waarmee ze power levels lezen). Op de achtergrond speelt een scène van de Saiya-jin saga (Goku die een Kaio-ken aanval op Vejita uitvoert). Dezelfde scène speelt ook in een kleinere frame in het menu. Een andere frame toont Goku in een gevecht met Perfect Cell, en links daarvan speelt een clip van Piccolo VS. Imperfect Cell. Het is wel spijtig dat het menu bij alle DVD's exact hetzelfde is. Alleen de episode titels, episode nummers en afbeeldingen met de episodes veranderen vanzelfsprekend.


De "main menu's" van DVD's 1 en 22, met daarnaast de "sub-menu's" met daarop
de afleveringen van respectievelijke DVD's.


Er zijn drie opties: de episodes spelen met intro's en credits (samen met de previews die TOEI zogezegd niet meer had volgens FUNimation); de episodes spelen zonder intro's en credits; of naar de episodes selectie submenu's gaan.

Op deze submenu's staan er 3 episodes per scherm (6 in totaal per schijf). Op de achtergrond speelt een clip van SSJ Goku tegen Freeza.

Het beeld en het geluid van de afleveringen is geremastered. Elke aflevering begint met de generiek "Chala Head chala", en eindigt met de eindgeneriek "Tobikirri Zenkai power" en de preview voor de volgende aflevering. En vanzelfsprekend is iedere aflevering volledig ongecensureerd. Je krijgt álles te zien wat men op TV nooit durfde tonen.

De 26ste, extra DVD, heeft dezelfde intro als de andere 25. De eerste "extra" is de TV Special van Barduck! De tweede bonus zijn de twee Japanse generieken (Chala Head chala et Tobikirri Zenkai Power), zonder Kanji-credits, in karaoke-versie. De derde bonus zijn verschillende clips en generieken van Dragon Ball Z in andere talen (de meeste dubs zijn aanwezig, waaronder de Spaanse, Franse en de FUNi dub!). De vierde bonus is een speciaal filmpje dat jaaaren geleden op TV werd gespeeld voor de release van een Super Nintendo video game (DBZ Super Butoden 2, geloof ik): het is een 3D gevecht van Gohan tegen Perfect Cell in de Room of Spirit of Time, bijna geheel geanimeerd met synthetische beelden! De vijfde bonus bestaat uit enkele zeer oude Japanse reclame-filmpjes voor DBZ-producten (waaronder video games). Wordt ongetwijfeld vervolgd in DragonBox 2!

Het enige nadeel aan de prachtige box is de afwezigheid van ondertiteling in bijvoorbeeld het Engels. Dat zou de box heel wat toegankelijker maken voor de Westerse fans.

 

 

 

 

Bovenaan het scherm dat de "Preview" aankondigt voor de volgende aflevering. Daaronder afbeeldingen van de 7 Individuele DVD-doosjes (geopend). Ieder doosje bevat 4 DVD's, behalve het 7de doosje, dat 2 DVD's en een artbook bevat. De laatste afbeelding is van DVD-doosje #6 zonder schijven. Klikken voor grotere afbeeldingen.

De artbook ("Dragonbook") die bij de box is toegevoegd (in DVD-doosje #7), is een vrij dik boek dat samenvattingen bevat van afleveringen 1-147, info over de verschillende personages en achtergrondinformatie over de TV serie.
Verder staat er ook uitleg in over de verschillen tussen anime en manga (en over de zogenaamde "filler"-episodes), een 'Character Relationship'-map, documentatie over de geschiedenis van Dragon Ball vóór DBZ, character designs, interviews met Toei-medewerkers, en een inhoud van de 26ste bonus disc.
(Zie afbeeldingen)Kaiyodo Deluxe Action Figure:

Dit figuurtje was slechts in beperkte oplage verkrijgbaar: het werd enkel meegeleverd als je de DragonBox Vol.1 besteld had vóór 15 januari 2003.

Het figuurtje is gemaakt door Kaiyodo, de béste action figures-fabrikant ter wereld, imho. Het Japanse bedrijf staat bekend om zijn prachtige figuurtjes van onder andere de anime reeksen Neon Genesis Evangelion, Trigun en Hokuto no Ken.
De oranje doos waarin het figuurtje verpakt zit, is even groot als de gele DragonBox. Op de voorkant staat een grote afbeelding van de kanji "Kame" (="schildpad"), dit is het embleem dat Goku op z'n uniform draagt uit respect voor Kame-sennin/Muten Roshi. Op de achterkant staat een picture van het figuurtje.
Op de zijkant van de doos staan afbeeldingen van de twee mogelijke vormen van de action figure: Goku of Goku als Super Saiya-jin.

De grootte van het figuurtje is ongeveer 60% van de lengte van de doos. De action figure is zéér gedetailleerd en ingekleurd met de hand.


De articulatie-punten van het figuurtjes zouden nogal fragiel zijn, en dus makkelijk breekbaar! To handle with care, met andere woorden!
     

 

Remastered Video:

De video kwaliteit is véél beter dan die van de Franse, Amerikaanse en Australische DVD's. De Amerikaanse DVD's hebben zeer heldere kleuren, maar ook "edge enhancement" en artifact problemen (zie verder). De Franse DVD's hebben VHS-masters, dus die kwaliteit is al helemaal lamentabel in vergelijking met de Japanse release. De Japanse video-kwaliteit doet nogal donker aan, maar zo zag de serie er uit toen ze eerst werd uitgezonden, en zo herinner ik me de serie ook. Ook is de Japanse DVD-set gecodeerd in progressive scan, voor de kenners! 
[Alle vergelijkende screenshots beneden, hebben zo weinig mogelijk JPEG-compressie als mogelijk.]     Funimation DVD's                TOEI DVD's
Als je kijkt naar de screen shots van de FUNi versie, dan valt de zogenaamde "edge enhancement" (de zwarte boorden/lijnen zijn 'dikker') onmiddellijk op, en ook het korrelige uiterlijk (bekijk de lucht in de eerste FUNi pic van Goku, links bovenaan), en natuurlijk de compression artifacts (die het best te zien zijn in de tweede FUNi pic van Trunks, links onderaan. Kijk naar de pixels rond Trunks' zwaard). Dit zijn echter details die vooral zullen opgemerkt worden door videofielen, en minder door de gewone fan. De details zijn immers vooral te zien als je het beeld pauzeert en van naderbij bekijkt.

Alle versies, behalve de Japanse versie, zijn ook "ingezoomd". Dat is goed te zien op de laatste screenshot (zie lager, helemaal rechts). Waarschijnlijk is de Japanse DVD-versie her-ingescand vanaf de negatieven, en vervolgens digitaal geremastered. Daardoor krijgen we op de Japanse versie meer beeld te zien.

Iedereen is het erover eens: de kleuren in de FUNi DVD-versie zijn veel helderder. Dat is meestal de enige reden waarom bepaalde mensen de FUNi versie verkiezen boven de TOEI versie. Maar het kleurenpalet van de TOEI versie is veel donkerder, omdat het oorspronkelijk op die manier ingekleurd werd. FUNimation heeft de kleuren artificieel opgepoetst tot een extreem hoog niveau, om de animatie "nieuw" te laten lijken (zoals in de meeste Amerikaanse tekenfilms, waar de felle kleurtjes je haast epilepsie-aanvallen bezorgen ;)). Een gevolg van dit oppoetsen, is het zogenaamde "color bleeding". Dit leidt onder andere tot GELE wolken en een GEEL "kame"-embleem op Goku's Gi in de FUNi-versie, terwijl ze WIT zijn in de Japanse versie (zie afbeeldingen van Goku, bovenste rij)!

 
Afbeelding 1: een screenshot van aflevering 127. Let op de foute keuren in de USA versie (rechterkant): het haar van Dr. Gero en het RR-logo. Let ook op de "edge enhancement" (dikke zwarte boorden). Wat "wit" gekleurd zou moeten zijn, ziet er helemaal niet "wit" uit in de FUNi versie!
Afbeelding 2
: een screenshot van aflevering 73. De Japanse DVD versie aan de linkerkant, de Franse versie aan de rechterkant. Omdat de Franse versie ingezoomd is, passen de screenshots niet perfect op elkaar (maar dankzij aanpassing van de grootte met Photoshop, is dat probleem in de mate van het mogelijke verholpen). De Franse versie is bleker, en duidelijk minder scherp.
Afbeelding 3: dezelfde screenshot, maar deze keer wordt de Amerikaanse FUNi DVD versie met de Japanse DVD versie vergeleken. Let op de "bloedende" kleuren, de "edge enhancement" (de dikke zwarte boorden), de korrelige, blurry achtergrond en de compressie artefacten (zie de pixeltjes rondom Goku's riem) van de FUNi DVD.
Afbeelding 4: een screenshot van aflevering 127. Jap VS USA. Let op de kleurverandering op de FUNi-DVD (de achtergrond is mauve!) en de artefacten (Goku's mond is dubbel afgelijnd!).
Afbeelding 5: Deze afbeelding geeft een idee van in hoeverre de buitenlandse versies ingezoomd zijn tegenover de Japanse versie.
Alle afbeeldingen komen van het message board van de DBZ Otaku Alliance


Om af te sluiten enkele Screenshots van de eerste vier Japanse DVD's.

De bovenste rij toont de Japanse "title-cards" van afleveringen 3, 5, 10 en 19
De middenste rij toont aan de linkerkant afbeeldingen van de "eye-catcher" die in elke aflevering aanwezig is (oorspronkelijk diende die om de commerciële pauze's in te lassen op TV)
De andere afbeeldingen zijn scènes uit afleveringen 5, 14, 17, 21 en 24.
Klikken voor grotere afbeeldingen.

Besluit:

Ik hou van mijn FUNi DVD's, maar ik ga niettemin akkoord met wat algemeen beweerd wordt, namelijk dat de DVD box van
Toei op elk gebied superieur is aan de regio 1 DVD's.
Er zijn slechts twee nadelen: het eerste nadeel is de prijs van 100.000 yen.
Maar voor 85.000 yen of $722 USD per box, kan je de DVD's tegenwoordig bestellen bij Amazon.co.jp, wat al een stuk minder is dan de vooropgestelde 100.000 yen per box. Dat zou dus $1444 worden voor beide box sets.
Dat is een stuk minder dan de prijs van alle FUNi DVD's tesamen, als je de DVD's binnen het jaar na hun release koopt (dit is namelijk $2200 voor 88 DVD-schijven: 86 voor de reeks en 2 voor de TV-specials). Vermits FUNi de prijs tot gemiddeld $14.95 per DVD doet dalen eens ze een jaar verkrijgbaar zijn, komt de som uiteindelijk op $14,95 x 88 schijven = $1315.60. Dit in tegenstelling tot $1444 voor de boxen van Toei. Er is dus ongeveer $100 verschil, er weinig dus.
Het tweede nadeel is de afwezigheid van ondertitels. Maar als trouwe DBZ-fan ken je de dialogen toch van binnen en buiten, nietwaar? ;)

Als je de DBZ-serie volledig op DVD wil bezitten, en je geeft er niet om dat je een grote som geld in één keer moet betalen, en als je er niet om geeft dat er geen ondertitels beschikbaar zijn, koop de box dan! Dat het beste advies dat ik kan geven, de box is het geld in my humble opinion dubbel en dik waard.

Referenties:

http://membres.lycos.fr/genkidbz/forum/
http://www.shadowsofnamek.com
http://www.dbzoa.net/
http://web.tampabay.rr.com/brory/dvdbox/DBZ.htm         

Disclaimer: This site is not associated with Akira Toriyama, Bird Studio/Shueisha, TOEI Animation, Shonen Jump, Viz Communications, Columbia Records (Japan), FUNimation Productions, Pioneer Entertainment, AB Productions, Irwin Toy, IF Labs, Palisades or Cartoon Network. Dragonball Z is a registered trademark of TOEI Animation CO., LTD.

Niets van deze site mag gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van de auteurs.